- Groep Maatwerk Activiteit
- Voorbije activiteiten
- Publieke activiteit
HR/VTO-dag 22/10/2024
22/10/2024
-
9:00 - 9:30
-
Onthaal
-
-
9:30 - 10:00
-
Welkom - Room without a roof
-
-
10:10 - 11:00
-
Workshops ronde 1
-
WS1 "Van idee naar impact: duurzame gedragsverandering in opleidingen en projecten"
In deze workshop leer je hoe je projecten en opleidingstrajecten effectief laat bijdragen aan de gewenste en duurzame gedragsverandering binnen je organisatie. We bespreken wie je moet betrekken voor succes, en hoe je zorgt voor voldoende draagvlak om de verandering te verankeren.
Aan de hand van twee concrete cases uit de sector, van Mirto en van Aralea, krijg je inzicht in hoe je gedragsverandering structureel kunt aanpakken en versterken. Ontdek de sleutels tot blijvende verandering door samenwerking en een goed doordachte aanpak.
-
WS2 “Spelend(er)-wijzer: game - based learning”
In deze workshop worden oa game-based learning principes toegepast op het onboardingproces van nieuwe medewerkers.
‘Game-based learning’ maakt gebruik van spellen om leerdoelen te bereiken.
We focussen op het gebruik van speelse werkvormen om nieuwe medewerkers op een interactieve en betrokken manier te introduceren in hun nieuwe werkomgeving.
Tijdens de workshop worden er door het VTO-team van Groep Maatwerk verschillende werkvormen actief gedemonstreerd en uitgetest.
-
WS3 "Buitengewoon voorbereid:leerlingen klaarstomen voor maatwerkbedrijven"
In deze workshop ontdek je de uitdagingen en kansen binnen buitengewoon onderwijs OV2, met focus op stages en beroepsgerichte vorming.
We bespreken de verschillen tussen groepsstages en praktijklessen op verplaatsing, en hoe economische werkloosheid in maatwerkbedrijven een rol speelt. Ook zoeken we samen naar manieren om leerlingen beter voor te bereiden op werk binnen maatwerkbedrijven, ondanks afnemende motivatie.
Met getuigenissen van een leerkracht en een leerling van Woudlucht krijg je direct inzicht in de praktijk en hoe we samen een positieve toekomst voor deze jongeren kunnen vormgeven.
-
-
11:00 - 11:20
-
Pauze
-
-
11:20 - 12:10
-
Workshops ronde 2
-
WS4 "Het POP in intercultureel perspectief"
Het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) speelt een belangrijke rol in de professionele groei van medewerkers, maar hoe effectief is dit instrument in de interculturele setting van het maatwerkbedrijf?
In deze sessie verkent Marijke Cornelis (antropologe) de uitdagingen en mogelijkheden van POP's voor medewerkers uit diverse culturen. We gaan dieper in op de verschillen tussen F- en G-culturen, gebaseerd op het model van David Pinto. Waar F-culturen (Fijnmazig) zich kenmerken door een sterk collectief bewustzijn en hiërarchie, zien we in G-culturen (Grofmazig) een nadruk op individuele vrijheid en autonomie.
Hoe kan je als HR-professional het POP afstemmen op zowel groepsgerichte als individualistische medewerkers? De lezing biedt praktische handvatten om de interculturele dynamiek binnen uw organisatie te versterken en het potentieel van al uw medewerkers te benutten.
-
WS5 “Digitale leerplatformen en tools voor maatwerkers”
Deze workshop introduceert FlowSparks, een digitaal leerplatform waarmee op maat gemaakte e-courses kunnen worden ontwikkeld. Het VTO-team van Groep Maatwerk presenteert de zelfontwikkelde e-course 'Veiligheid, een gedeelde verantwoordelijkheid', speciaal afgestemd op onze maatwerkers. Deze e-course toont hoe leerzaam, boeiend en zelfs humoristisch e-learning kan zijn.
Daarnaast maak je kennis met diverse apps die de zelfredzaamheid van maatwerkers versterken. Deze nuttige tools zijn al geruime tijd een vast onderdeel in onze vormingen voor maatwerkers.
Stap op de digitale trein en maak een boeiende reis vol innovatie en leermogelijkheden!
-
WS6 "De juiste match: van voorbereiding tot succesvolle jobstart”
In deze workshop doorlopen we de stappen van jobfinding, jobmatching en jobcrafting voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij reguliere werkgevers. We bespreken vanuit de context van Begeleid Werken hoe je op maat gemaakte kansen creëert en de juiste match vindt tussen werknemer en werkgever.
Daarnaast gaan we dieper in op hoe medewerkers worden opgeleid en begeleid in de aanloop naar en tijdens de eerste fase van hun tewerkstelling, om een succesvolle start te garanderen.
Met een getuigenis van een begeleider en een ervaringsdeskundige.
-
-
12:20 - 13:30
-
Netwerklunch
-
-
13:30 - 14:00
-
The future of L&D – Leen Lievens, manager De Opleidingscoach
-
-
14:10 - 15:00
-
Workshops ronde 3
-
WS7 "Succesvol samenwerken: externe dienstverlening binnen individueel maatwerk"
In deze workshop krijg je inzicht in hoe externe dienstverlening binnen individueel maatwerk werkt, met een praktijkvoorbeeld van Demival.
We behandelen de begeleiding van een maatwerker bij een reguliere werkgever, waarbij je aan de hand van een reële case praktische handvatten krijgt voor de aanpak.
We verkennen de vragen en noden van werkgevers, de ondersteuning die een maatwerker nodig heeft en hoe deze begeleiding geleidelijk wordt afgebouwd. Daarnaast bespreken we de periodieke opvolging en de typische hulpvragen die tijdens het proces opkomen.
Een waardevolle workshop voor iedereen die betrokken is bij het traject van maatwerk binnen reguliere bedrijven.
-
WS8 “Onboarding en persoonlijke ontwikkeling van maatwerkers: van nood naar resultaten”
Deze workshop richt zich op de overgang van een sterke onboarding van maatwerkers naar hun persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie.
We belichten niet alleen het proces, maar ook de achterliggende noodzaak van deze evolutie. Samen onderzoeken we belangrijke succesfactoren, de obstakels en hoe deze te overwinnen.
Verder bespreken we de kostenstructuur, de benodigde FTE's, en de meetbare return on investment (ROI). Kortom, we bieden een volledige inkijk in de ontwikkeling van een duurzaam onboarding- en groeitraject, zoals het wordt vorm gegeven in A-kwadraat.
-
WS9 “Van aanvraag tot afhandeling, voor een vlot verloop van opleidingen”
Een opleiding organiseren voor je medewerkers betekent op zoek gaan naar een geschikte opleider, de juiste inhoud bepalen en oog hebben voor interactieve werkvormen. Maar het is meer dan dat!
Vlaams Opleidingsverlof, vormingsbudgetten, sectoraal vormingsaanbod, opleidingsdossiers, evaluaties,… Het is maar een greep uit alles waar je best rekening mee houdt als je een opleiding organiseert.
Zie je het bos door de bomen niet meer? Dan is deze workshop precies wat je nodig hebt! Groep Maatwerk en VIVO klaren dit samen voor je uit.
-
-
15:10 - 16:00
-
The network always wins - speeddaten met een drankje en een hapje
-