Workshop - Ergonomie: Leer gezond Werken en Bewegen!

Workshop - Ergonomie: Leer gezond Werken en Bewegen!

Groep Maatwerk ism Rik Loenders (ergoprof.be)

Vorming

Over deze vorming

In Company: 1/2 dag (4u) – Live Op aanvraag

De specifieke aanpak slaat aan bij werkgever én werknemers. Wij maken wérk van ons werk! Overbelasting van nek-schouders-rug-polsen-knieën-heupen zijn vaak voorkomend in organisaties die veel uitvoerend werk verrichten. Het is daarom belangrijk om monitoren te sensibiliseren, inzicht te geven in risicosituaties, een analyse te maken en beslissingen te nemen in kader van gezond werken en bewegen.

WIE?
De lesgever is een gediplomeerd ergonoom én paramedicus (ergotherapeut). Hierdoor kunnen we de belasting binnen de anatomische/fysiologische structuren van het lichaam beter detecteren en ook de beste evidenties ter voorkoming presenteren.

WAT?
Workshop voor max. 6 monitoren. De workshop duurt 3 uren

 • 1,5 uur theorie: 5 belangrijkste risicosituaties; beslisboom zittend werk of staand werk of sta-zitwerk; ergonomische richtlijnen
  - Flexie (voorovergebogen houding)
  - Extensie (overstrekking – boven schouderhoogte)
  - Rotatie (draaibewegingen)
  - Last op afstand
  - Repetitieve Bewegingen (langdurig herhaalde bewegingen/houdingen)
 • 1,5 uur praktijk: In kleine groepjes (per 2) zullen de monitoren op pad gestuurd worden met de beslisboom, de ontwerprichtlijnen ergonomie en de belastingsrisico’s. Ze moeten voor hun eigen werkzones de verschillende risico’ in kaart brengen en verbeterpunten omschrijven. In groep worden de verbetervoorstellen en argumenten hiervoor besproken.

HOE?
Powerpointpresentatie met foto’s en filmpjes uit de eigen werkplek. Het theoretische en praktische luik van de workshop zitten verstrengeld in mekaar.

De focus van de opleidingen ligt altijd op wat je als monitor zelf kan doen of veranderen om verbeteringen aan te brengen in de manier waarop je doelgroepmedewerkers werken.

Alle monitoren krijgen ook een geplastificeerde fiche met de belangrijkste richtlijnen van deze opleiding, die hen in de praktijk op weg helpen.

Voorafgaandelijk is er altijd contact tussen de lesgever en de verantwoordelijke voor de opleiding. Er wordt ook een werkplekbezoek uitgevoerd (inclusief in prijs) om de situatie op de werkplek zo goed mogelijk in kaart te brengen en maatwerk te bieden.

Terug naar overzicht

Ik heb interesse in een vorming